Kontakt Vejen Gymnasium & HF

Naturvidenskabelige studieretninger

Disse studieretninger er for dig, der interesserer dig for naturvidenskab, naturfænomener, sundhed og teknologi, og som kan lide at lave eksperimenter og at ”regne den ud”.
Du får to eller tre af disse fag som dine studieretningsfag:

Matematik: Er det sprog, som mest præcist kan bruges til at udtrykke naturvidenskabelige teorier og erfaringer. I faget arbejdes abstrakt og logisk. Du lærer at opbygge et matematisk argument og at udtrykke dig præcist. Læs mere på ministeriets hjemmeside om matematik A og matematik B.

Fysik: Fra dagligdags fænomener som regnbuer og luftskibe til de helt store spørgsmål som universets udvidelse og Big Bang drejer fysik sig om at opnå forståelse af vores materielle omverden. Det eksperimentelle arbejde er i centrum for faget. Læs mere på ministeriets hjemmeside om fysik A og fysik B.

Kemi: Handler om stoffers opbygning og egenskaber. I laboratoriet vil du komme til at fremstille nye, kemiske forbindelser og lave analyser af f.eks. fødevarer, kosmetik og lægemidler. Du skal også prøve at formidle kemisk viden for andre og designe dine egne eksperimenter. Læs mere på ministeriets hjemmeside om kemi A og kemi B.

Biologi: Dækker over områder som fysiologi, genetik, økologi, bioteknologi og molekylær biologi. Mennesket er i centrum, men der arbejdes også med planter, dyr og mikroorganismer. Arbejdsformerne vil være eksperimenter i laboratoriet, undersøgelser i naturen, teoriundervisning og opgaveløsning. Læs mere på ministeriets hjemmeside om biologi A og biologi B.

 

Eksempler på projekter

Nanoteknologi – hvad er specielt ved ting, som er små? Og hvorfor har både fysikeren, kemikeren og biologen en mening om det?

Rusmidler – hvordan er de opbygget og hvorfor virker de som de gør?

CSI – kan du udpege forbryderen?

Global opvarmning – hvad skyldes det? Og kan det forhindres?

 

Eksempler på ekskursioner

  • Søøkologi i og omkring Jels Midtsø 
  • Fremstilling og undersøgelser af plexiglas ved Aalborg Universitet i Esbjerg 
  • Dissektion af hest i Givskud zoo 
  • Elproduktion på Esbjergværket
  • Optælling af sæler i farvandet ud for Esbjerg 
  • Test af maksimal iltoptagelse på Institut for Idræt, SDU 

Videregående uddannelser

Studieretningen opfylder de specifikke adgangskrav på alle mellemlange videregående uddannelser. Den opfylder også adgangskravene på de fleste lange videregående uddannelser. Vælger du matematik A er der adgang til fx medicin med alle vores naturvidenskabelige studieretninger. Dog er der på enkelte uddannelser krav om fysik eller kemi på A-niveau. Afprøv evt. Adgangskortet på ug.dkSe mere om adgangskrav til erhvervakademier og professionsbachelorer samt bacheloruddannelser (universiteterne) ved at klikke på de to link.

 

Hvad siger eleverne:

”Vores bedste ekskursion var til Århus Universitet, hvor vi målte nogle enorme oksefrøers iltforbug sammen med Peter fra Store Nørd - og fodrede slangerne med kaniner!”

Christina Ebler Hansen, 3e 2012/2013

Top